Krāniem jāstrādā!

Replika par faktu daļēju apstiprināšanos

Rudenī būs desmit gadu jubileja notikumam, kas mūs visus iepriecināja 10. Saeimas vēlēšanu laikā. Toreiz TV diskusijā Valdis Dombrovskis  atbalsoja Ainaram Šleseram izsprukušo frāzi par krāniem, kam jāstrādā lidostā. Ierasti pieglaimoties kārā akadēmiskā branža atrada par iespējamu gada teicienam nominēt Dombrovski, nevis īsto autoru.

Krāni un buldozeri

Par spārnoto teicienu žūrija, kurā darbojās valodnieki un rakstnieki, atzinusi teicienu “krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā”, ko vēlēšanu priekšvakara diskusiju raidījumā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pateica, atkārtojot Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) sacīto “krāniem, būvniekiem jāstrādā lidostā”.

Jo daļēja patiesība jau tā bija, ko tur liegties.

Padrūmajā kovidiskās pašarestēšanās laikā krānu tēmu pavisam jaunā līmenī pacēla Alda Gobzema paziņojums par iešanu uz visu banku, kas izrādījās skandalozs apgalvojums par Arta Kampara paškrānošanos video un tā sūtīšanu, mūsdienīgi, e–vidē. Raksturīgi, ka skandāls ir laikmeta elpas apdvests arī pēc būtības, proti, skandāls pa rubli, bet pašu krānu neviens nav redzējis.

Mana paaudze mīļā piemiņā tur sovjetu anekdoti par anonīmu sūdzību partkomam un profkomam, ka rūpnīcas galvenais inženieris uz sava dzīvokļa balkona turot kazu, ko pa nakti drāž pie ragiem turēdams seksuāli izmanto. Skandāls milzīgs, tiek norīkota komisija, un tā secina: sūdzībā minētie fakti daļēji apstiprinājušies. Proti, inženiera dzīvoklim ir balkons. Kazas gan nav, bet balkons ir. Tātad daļa faktu ir patiesa.

Līdzīgi šķiet būs ar Arta Kampara krānu lietu, jo visticamāk, ka fakti ir vismaz daļēji patiesi. Man grūti iztēloties, kas Artim būtu jānodemonstrē, lai visā Gobzema apgalvojumā nebūtu itin nevienas patiesības skaidiņas. Gan jau ka balkona analogs būs joprojām atrodams, lai arī bez kazas.

 

Getting-the-goat-Australia-struggling-to-meet-soaring-demand-for-goat-meat

Raksturīgi, ka visa šī ambrāža pilnība iekļaujas Gobzema politiskās komunikācijas stilā: tiek izkliegti graujoši fakti, un tie daļēji apstiprinās. Kā paša zvērētā čemodānu kārtošana un aizbraukšana no mūsu dievzemītes gadījumā, ja pats nekļūs par premjeru. Čemodāni ir, aizbraukšana izpaliek. Jo premjers jau arī Gobzems daļēji bija, nu kandidāts, ne gluži premjers. Fakti daļēji patiesi, ko tur liegties.

Un krāniem jāstrādā, tā tas bija pirms desmit gadiem, un tā tam jābūt arī karantīnas laikā. Dažs labs urbinās degunu tepat vietējā TV translācijā, cits bubinās acīmredzamas patiesības TV intervijās no Briseles, bet vēl kāds turpinās pārkrāmēt naudu no tumbočkas uz bibliotēku un atpakaļ kaut kur Tukuma pusē.

Un gan jau apstiprināsies arī visi solījumi par miljardu izdalīšanu plašām darbaļaužu masām to nestrādāšanas laika luknai apmaksai, un klāt vēl divi vagoni prēmiju naudas dakteriem un māsiņām. Apstiprināsies daļēji, kā jau mūsdienu faktiem pieklājas.

 

Ikviena raksta vai fragmenta pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz autoru, tīmekļa vietni un ērla Egila 925. gadā pēc Kr. noslēgto līgumu ar kuršu ķēniņu Lokero ir obligāta. Allr nyta af allr staðr och orðtæki af denna rún måste geðjaðras och bandas med båda mannaforrá, nettstaddr och aftale gørt mellan jarl Egil och kurones riki Lokero den år 925 efter født af ókunnigr kille.

Ieraksti savu komentāru